Het verhaal van Fernandes Softdrinks

Oorspronkelijk uit Suriname, maar inmiddels is Fernandes ook in Nederland een iconisch merk.

Oprichter Fernandes

Ons verhaal

Isaak Fernandes begon de Fernandes legende in 1901 met een klein winkeltje in Paramaribo waar van alles werd verkocht, maar geen Fernandes. In de jaren ’30 begon het Fernandes verhaal pas echt.

Als Isaak’s schoonzoon in de jaren ’30 naast een Coca-Cola vertegenwoordiger in het vliegtuig zit, stelt hij deze aan Isaak’s zoon Jule Fernandes voor en komen de twee tot een historische deal. De familie Fernandes wordt in Suriname de exclusieve bottelaar van het razend populaire Coca-Cola. Dit is een afspraak die stand houdt tot op de dag van vandaag!

De geboorte van Cherry Bouquet

In 1939 besluit Jule Fernandes om naast de productie van Coca-Cola een eigen frisdrankmerk te lanceren. Fernandes Softdrinks werd geboren!

Cherry Bouquet was de eerste smaak en is tot nu toe nog steeds de populairste. De zoons René en Jack sloten zich aan bij het groeiende familiebedrijf en breidden het imperium uit met nog meer unieke smaken. In de jaren ’40 ontstonden zo de smaken Cream Ginger en Golden Orange en in de jaren ’50 de enorm gewilde Green Punch en de Super Pineapple. Hoe de smaken gemaakt worden, is nog steeds een goed bewaard familiegeheim. Een familiegeheim wat ook een tijd lang onbereikbaar bleef voor Nederland, want in het begin was Fernandes alleen verkrijgbaar in Suriname.

Geboorte Cherry Bouquet
Fernandes glazen flessen

De kleurrijke Fernandes smaken komen naar Nederland

Al gauw begonnen mensen naast lekkers en etenswaren ook de frisdrank in de klassieke glazen flessen mee te nemen naar Nederland. Zo veel zelfs dat er een tekort aan flessen ontstond in Suriname. In de jaren ’70 verhuisde de meest kleurrijke frisdrank ter wereld officieel naar Nederland, de fans achterna, om daar een tweede thuis op te bouwen. Waar Fernandes in het begin alleen in toko’s en Surinaamse restaurants verkrijgbaar was, is er nu bijna geen supermarkt meer op Nederlandse bodem waar geen Fernandes wordt verkocht.

Een begrip in Nederland

Niet alleen de heerlijke smaak van Fernandes zorgt voor de populariteit van de frisdrank, maar ook de lifestyle die eromheen hangt. Een wereld waarin iedereen welkom is en waarin family, food, #nospang & fissa centraal staan. Kom met ons drinken en hangen!